2017-06-09 11:00:55

Radionica sirove hrane

Dana 24. svibnja ugostili smo, ne tako običnu, Nadu Zlatar Lukavski koja nam je pokazala moć sirove i zdrave hrane. Naime, već se nekoliko godina hrani samo sirovom hranom koju usitni u blenderu smatrajući kako ta prehrana daje sve što nam treba, a kuhati namirnice nije potrebno jer se na taj način gube razni proteini i vitamini. Tom radionicom htjela je potaknuti zdravu prehranu te nam demonstrirala način pripreme i  imali smo priliku probati neke od njezinih jela.  Probali smo bademovo mlijeko, otkrili čari badema i rogača, osvježili se pudingom od jagoda, banana i zdravih chia sjemenki, a sve je oduševila čokolada s jagodama i kokosom. Iako smo napravili veliki nered, vrijedilo je probati nešto novo i neobično. Smatram kako bi zdrava prehrana, pogotovo voće i povrće, trebala biti prikazana u ljepšem svijetlu mlađim, budućim generacijama. Česti problem je cijena orašastih plodova i ostalih zdravih namirnica te često odustajemo od zdravog „snacka“ i biramo nezdrave grickalice ili čokolade. Čokolada koju smo probali na radionici bila je usitinu čudesna. Spoj kokosa, voća i kakaa dao je bez kuhanja božanstven i svjež okus. Cijela radionica bila je opuštajuća, atmosfera vesela, a voditeljica simpatična. Ovo je bio već njezin drugi posjet Gimnaziji u suradnji s profesoricom Martinom Šifkorn-Labazan koja i sama na satu potiče učenike na zdravu hranu.  Mi smo svakako bili inspirirani ovom radionicom i nadamo se budućoj suradnji, a svi recepti mogu se naći na njezinoj stranici: http://sirovirecepti.com/

Magdalena Dedić, 3. b


Gimnazija "Fran Galović"