preskoči na sadržaj

Gimnazija "Fran Galović"

 > Naslovnica
Vijesti

Marta Kunštić sudjelovala na 17. turniru mladih fizičara

Autor: Danijel Kolarić, 18. 12. 2019.

15. prosinca 2019. godine održana je završnica 17. turnira mladih fizičara na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Po prvi puta u povijesti naše gimnazije imali smo predstavnicu, a to je učenica 3. d razreda Marta Kunštić.

Marta je na završnicu Natjecanja stigla s radom na temu „Slatka opsjena”. Svi natjecatelji prvo pišu konceptualni test znanja, zatim je svatko od njih u ulozi izlagatelja, a potom oponenta. Učenici s jedne strane pokazuju sposobnost rješavanja složenih znanstvenih problema, a s druge sposobnost prezentiranja rješenja kroz znanstvenu raspravu. Natjecanje je istraživačkog i eksperimentalnog tipa te se temelji na projektnom rješavanju 17 problema zadanih godinu dana unaprijed. Problemi su otvoreni, povezani s pojavama iz svakodnevnog okruženja, često bez poznatog konačnog rješenja.

 

Kao oponent natjecatelj sluša nepoznati rad čija prezentacija traje 12 minuta. Zatim ima dvije minute za rješavanje eventualnih nejasnoća, a nakon toga u tri minute daje osvrt na rad. Nakon toga, između učenika odvija se petominutna znanstvena rasprava. Tada oponent daje konstruktivne kritike, ispituje izlagača o rezultatima i o teoriji te postavlja fizikalna pitanja kako bi osporio ili poboljšao rad. Posljednjih pet minuta komisija sastavljena od redovitih profesora Fizičkog odsjeka postavlja pitanja izlagaču, ali i oponentu.

 

Nakon izlaganja devet odabranih radova srednjoškolaca iz cijele Hrvatske formira se lista najboljih. Najboljih petero učenika činit će i reprezentaciju Hrvatske na 33. Međunarodnom turniru mladih fizičara  (International Young Physicist Tournamnet – IYPT) koji će se u srpnju 2020. održati u Rumunjskoj.

 

Čestitamo Marti na odličnom uspjehu i želimo joj da se ponovi 2019. godina (državna prvakinja iz astronomije, Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike i finale 17. turnira mladih fizičara). Bravo Marta!

 

Dapače, želimo da nam se iduće godine pridruže i ostali zainteresirani gimnazijalci. Ako želite znati više, informacije možete pronaći na linku: http://iypt.icm.hr/

 

Promotivni video međunarodnog natjecanja pogledajte ovdje.

 

Danijel Kolarić, prof.
Tražilica
Kalendar
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 

MS Teams

Instalacija Office365

Svaki učenik i nastavnik (za vrijeme važećih skole.hr adresa) ima pravo na 5 licenci za MS Office.

Povezivanje skole.hr računa i Gmaila

 

Za izradu anketnih upitnika koristimo SoGoSurvey
Provided by SoGoSurvey

eSafety

CMS za škole logo
Gimnazija "Fran Galović" / Ulica Dr. Željka Selingera 3/a, HR-48000 Koprivnica / www.gimnazija-fgalovic-koprivnica.skole.hr / ured@gimnazija-fgalovic-koprivnica.skole.hr
preskoči na navigaciju