preskoči na sadržaj

Gimnazija "Fran Galović"

 > Naslovnica
Vijesti

Erasmus + „LORESU“ gimnazijalci u Italiji

Autor: Maja Maček Treščec, 20. 2. 2020.

U gradu La Spezia održana je četvrta mobilnost projekta "Let's Talk about Local and Regional Subject at School - LORESU" s temom "Our heritage - our mission, our strength". Projekt se u Gimnaziji „Fran Galović“ Koprivnica provodi od 2018. godine. Učenici Noah Betlehem, Fran Halavuk, Karlo Kuljić, Tea Kovačić i Neven Lukić, te profesorice Maja Maček Treščec i Martina Grgac imali su priliku predstaviti svoju školu, svoj kraj i državu sudjelovanjem u aktivnostima vezanima za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine sa svojim kolegicama i kolegama iz Poljske, Portugala, Španjolske i zemlje domaćina - Italije.

Posjetili su škole „Istituto Tecnico Commerciale e Tecnologico A.Fossati-M.Da Passano“ i „Istituto Professionale di Stato dei Servizi per l'Enogastronomia e l'Ospitalità Alberghiera Giuseppe Casini“, razmijenili iskustva iz svojih zemalja, učili o povijesti, geografiji, glazbi i drugim aspektima i posebnostima kulture Ligurije. Poseban je doživljaj bio boravak u Nacionalnom parku Cinque Terre, rudniku mramora u Carrari te u gradovima Lucca i Pisa. Nakon zajedničkih edukacija o osnovama fotografije, očuvanju tradicionalnog suhozida i nematerijalnoj baštini poznavanja vještine pripremanja autohtonih ligurskih jela, profesorice su bile aktivne na sastancima daljnjeg planiranja projektnih aktivnosti, a učenici su sudjelovali u natječaju za najbolju fotografiju. Posebnu je pohvalu dobila fotografija Nevena Lukića, a naša Tea Kovačić, pobjednica natječaja, o svojim je dojmovima iz Italije rekla sljedeće: „Putovanjem u Italiju stekla sam nova prijateljstva i upoznala mnogo dragih ljudi. Samo putovanje bilo je malo naporno, ali isplatilo se zbog zabave i druženja uz učenje. Sa sigurnošću mogu reći da mi je ovo bilo jedno od najljepših iskustava.“

Ostali učenici kažu:

Noah Betlehem: LORESU mobilnost u Italiju je bilo predivno životno iskustvo koje ću pamtiti po novim prijateljstvima, isprobavanju lokalne hrane, razgledavanju, zabavljanju... Svakako bih svima preporučio da se uključe u rad na projektima ako imaju priliku.

Neven Lukić: Nikada neću zaboraviti ovo predivno iskustvo u Italiji. Upoznati nove prijatelje, kulture, mjesta i pričati na stranim jezicima je odlično za razvijanje mlade osobe. Tijekom šest dana zbližili smo se s potpunim strancima koje ćemo zauvijek pamtiti i možda nekad posjetiti. S nekima od njih ćemo ostati i u kontaktu putem društvenih mreža. Ovakve mobilnosti su zaista jedinstven način za učenje, putovanje i upoznavanje Europe.

Karlo Kuljić : U prošlome tjednu u Italiji sam vidio nova mjesta upoznao nove kulture i – najvažnije - nove prijatelje. Moj najbolji dojam je da su me usprkos našim razlikama i jezičnoj barijeri moji domaćini Talijani ugostili kao jednog od svojih i u potpunosti se potrudili da se osjećam kao kod kuće.

Fran Halavuk: Ulaskom RH u EU dobili smo mogućnost putovati tijekom Erasmus + projekata pa ovim putem pozivam sve koji imaju motivaciju za putovanja, druženje i učenje da to iskoriste jer je to za mene bilo neizmjerno pozitivno iskustvo. Upoznao sam puno zanimljivih prijatelja te njihovu kulturu, bilo je jako puno smijeha (i malo suza), La Spezia je prelijepi grad. Naravno, kad putuješ s tako dobrom ekipom kao što je bila naša nije ni bitno kamo se ide, jer se posvuda može nešto novo i korisno saznati. Na kraju bih zahvalio školi, profesoricama te roditeljima koji su mi omogućili ovo fenomenalno putovanje.

Erasmus + tjedan u gradu La Spezia bio je začinjen i raznim drugim dogodovštinama, višejezičnom komunikacijom, šalama, plesom pa čak i trčanjem na vlak kako bi se moglo vidjeti što više sadržaja.

„LORESU“ je jedan od tri Erasmus+ projekta koji se trenutno provode u Gimnaziji „Fran Galović“ Koprivnica, a planira se i pokretanje novih jer je učenje izvan učionice - tijekom putovanja i interakcije s učenicima i profesorima iz drugih zemalja – vrlo vrijedan i neizostavan dio suvremene nastave.

 
Tražilica
Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 

MS Teams

Instalacija Office365

Svaki učenik i nastavnik (za vrijeme važećih skole.hr adresa) ima pravo na 5 licenci za MS Office.

Povezivanje skole.hr računa i Gmaila

 

Za izradu anketnih upitnika koristimo SoGoSurvey
Provided by SoGoSurvey

eSafety

CMS za škole logo
Gimnazija "Fran Galović" / Ulica Dr. Željka Selingera 3/a, HR-48000 Koprivnica / www.gimnazija-fgalovic-koprivnica.skole.hr / ured@gimnazija-fgalovic-koprivnica.skole.hr
preskoči na navigaciju