preskoči na sadržaj

Gimnazija "Fran Galović"

 > Naslovnica
Vijesti

Kako pokrenuti pozitivne promjene: projekt Budi inspiracija

Autor: Zoran Pintarić, 23. 2. 2020.

Učenici naše škole sudjelovali su u završnom okupljanju sudionika međunarodnog projekta Budi inspiracija.

Okupljanje se dogodilo u Sarajevu, gdje su sudionici dvogodišnjeg projekta analizirali glavne aktivnosti, izmjenili iskustva i naglasili postignuća.

Moglo se vidjeti kako su mladi kroz vježbu i stand up nastup uspjeli naglasiti temu stereotipa koji ih prate u sredinama u kojima žive.

Zanimljiv neformalni  pristup proučavanja povijesti i razgovora o teškim temama bila je prezentacija aktivnosti ReCycle the Past, tj.  biciklistički obilazak mjesta stradanja u ratu  te susret sa žrtvama ratnih zbivanja.

Da mladi mogu aktivno pridonositi pozitivnim promjenama u svojoj sredini pokazali su sudionici aktivnostiPaintback, koji suizradom umjetničkih murala prekrili grafite koji su poticali na mržnju u njihovom gradu.

Učenici naše gimnazije su tijekom projekta bili sudionici u dvije aktivnosti, a to su simulacija rada međunarodnih sudova gdje su učili o osnovama međunarodnog pravnog sustava i potrebi poštivanja međunarodnog prava te umjetničko glazbeni susret školskih bendova pod nazivom ¨zBendaj u Sarajevu¨.

Prekrasno je bilo vidjeti kako se izvođači međusobno pozivaju na binu da zajedno nastupaju i sviraju kao da se znaju godinama.

Učenici su tijekom aktivnosti imali prilike upoznati svoje vršnjake iz Hrvatske, BIH i Srbije te izmjeniti iskustva o stereotipima koji postoje u njihovim sredinama.

Iza svih ovih aktivnosti ostala su brojna nova prijateljstva te bogatstvo uvažavanja različitosti, iako prema zaključku sudionika te različitosti i nisu tako velike.

Najveći dio aktivnosti financiran je od strane državnih institucija Sjedinjenih Američkih Država, koje su prepoznale značaj ovakvih aktivnosti za razvoj modernog, demokratskog, građanskog društva.

U svim aktivnostima projekta je sudjelovalo ukupno osamnaest učenika naše škole.

Učenicima su tijekom aktivnosti mentorirali nastavnici Zoran Pintarić i Darija Kivač te ravnatelj Vjekoslav Robotić.
Tražilica
Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 

MS Teams

Instalacija Office365

Svaki učenik i nastavnik (za vrijeme važećih skole.hr adresa) ima pravo na 5 licenci za MS Office.

Povezivanje skole.hr računa i Gmaila

 

Za izradu anketnih upitnika koristimo SoGoSurvey
Provided by SoGoSurvey

eSafety

CMS za škole logo
Gimnazija "Fran Galović" / Ulica Dr. Željka Selingera 3/a, HR-48000 Koprivnica / www.gimnazija-fgalovic-koprivnica.skole.hr / ured@gimnazija-fgalovic-koprivnica.skole.hr
preskoči na navigaciju