preskoči na sadržaj

Gimnazija "Fran Galović"

 > Naslovnica
Vijesti

International Astronomy and Astrophysics Competition

Autor: Danijel Kolarić, 6. 8. 2020.

Naša učenica Marta Kunštić sudjelovala je na online međunarodnome natjecanju iz astronomije i astrofizike. Osvojila je srebrnu medalju i dobila priznanje za najbolje riješen test iz Hrvatske. Rezultate natjecanja, kao i informacije o samom natjecanju, možete vidjeti na linku https://iaac.space/en/announcement2020 . Pozivamo zainteresirane učenike da se dogodine prijave, a kako je bilo, pročitajte u nastavku u kratkom osvrtu naše Marte.

Za vrijeme karantene, svima je bilo malo dosadnije nego inače. Svi smo tražili nešto čime se možemo zabaviti jer su aktivnosti kojima se inače bavimo bile nedostupne. Za mene, to su bila i natjecanja. Naviknuta sam da mi drugo polugodište bude više provedeno na natjecanjima nego u školi pa je njihovo otkazivanje zbog pandemije bio mali šok. Srećom, postoje mnoga online natjecanja za koja sam saznala. Jedno od njih je IAAC, International Astronomy and Astrophysics Competition. Mnogo sudionika Međunarodne Olimpijade iz Astronomije i Astrofizike su se u “lockdownu” zabavljali ovim natjecanjem, preko njih sam i saznala za njega. Postoje 3 kruga, kvalifikacijski, pred finalni i finalni. Kvalifikacijski se sastoji od 5 relativno jednostavnih zadataka koji traže znanje o astronomiji. Ti zadaci su javni i na stranici natjecanja su poprilično dugo, tako da je ovaj krug opušteni. U različitim dobnim skupinama su različiti bodovni pragovi za prolaz. Oni ispod 18 moraju znati 3/5 zadataka, a iznad 18 4/5. Ja sam spadala u stariju skupinu, ali srećom sam znala dovoljno da prođem. Dalje je bila, nakon nekog vremena, predfinalna runda. Zadatke smo na e-mail dobili svi koji smo prošli u taj krug i imali smo  neko vrijeme za njih. Sastojali su se od nekoliko jednostavnih, nekoliko kompliciranijih i dva istraživačka zadatka. U istraživačkim zadacima smo trebali interpretirati znanstvene radove, a u ostalima nešto izračunati. 

Finalna runda bila je nešto stroža. Morala sam prijaviti nekog profesora da pazi da ne prepisujem i da natjecanje bude pošteno, morao je poslati fotografiju mene kako pišem ispit. Izabrala sam svog razrednika, jer je on uvijek bio moj mentor na natjecanjima iz astronomije. 

Finalna runda se sastojala od 40 pitanja. Ispitivala su znanje astronomije i astrofizike, dijelom činjenično, a dijelom logičko.

Desetak dana nakon natjecanja, dobili smo rezultate. Bila sam jako sretna dok sam saznala da sam dobila srebrnu nagradu, što je slično kao medalja na olimpijadi, ali nažalost samo papir jer bi bio prevelik trošak slati ih po cijelom svijetu. Također sam dobila i posebnu nagradu zato što sam bila najbolja Hrvatica na natjecanju. 

Zadovoljna sam rezultatom i nadam se da ću ga ponoviti na online verziji IOAA. Ovo iskustvo je bilo vrlo zanimljivo i drago mi da sam iskusila drugačiji tip natjecanja.

Marta Kunštić


Priloženi dokumenti:
Marta1.jpg (159.27 KB)


Tražilica
Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 

MS Teams

Instalacija Office365

Svaki učenik i nastavnik (za vrijeme važećih skole.hr adresa) ima pravo na 5 licenci za MS Office.

Povezivanje skole.hr računa i Gmaila

 

Za izradu anketnih upitnika koristimo SoGoSurvey
Provided by SoGoSurvey

eSafety

CMS za škole logo
Gimnazija "Fran Galović" / Ulica Dr. Željka Selingera 3/a, HR-48000 Koprivnica / www.gimnazija-fgalovic-koprivnica.skole.hr / ured@gimnazija-fgalovic-koprivnica.skole.hr
preskoči na navigaciju