preskoči na sadržaj

Gimnazija "Fran Galović"

 > Naslovnica
Vijesti

14. Državna smotra simuliranih suđenja održana online

Autor: Vjekoslav Robotić, 7. 10. 2020.

Učenici Gimnazije i ove su godine uspješno sudjelovali na Smotri simuliranih suđenja iz područja građanskog odgoja i obrazovanja za učenike srednjih škola koja se održala online 3. listopada 2020., prilagođena trenutnim epidemiološkim uvjetima.

(više u prilogu)

 

 

14. Državna smotra simuliranih suđenja

   Smotra simuliranih suđenja ove je godine održana u nešto drugačijim okolnostima. S obzirom na to da je korona umiješala svoje prste pa umjesto da se nađemo na Općinskom sudu u Novom Zagrebu 14. ožujka 2020. s još 19 srednjih škola, Državna je smotra održana online 3. listopada 2020., a sudjelovalo je 10 škola. Smotru su otvorili i uvodno se obratili dr.sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, Marija Karadžole, predsjednica Općinskog suda u Novom Zagrebu i doc.dr. sc. Marin Mrčela, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske te istakli važnost simulacije suđenja u razvijanju pravne pismenosti učenika.  Odvjetnički tim Gimnazije u sastavu: Antonela Žagar i Nika Jakupec iz 4.a, Ema Godek i Fran Halavuk iz 4.b, Borna Brlošić iz 4.d te Laura Hasan, Dora Vuljak, Petra Habdija, Antea Valent, Hana Šegerec, Alan Jantolek i Noah Betlehem iz 2.b, morao se prilagoditi novonastalim uvjetima - pripreme preko aplikacije Teams i u školi pod maskama, a samo suđenje održano je preko ekrana, uz nezaobilazne tehničke smetnje. Učenici su preuzeli ulogu tužitelja, svjedoka i sudskog vještaka u građanskoj parnici u kojoj tužitelj tuži profesora tjelesnog odgoja zbog grube nemarnosti na završnoj utakmici prvenstva, što je dovelo do povrede s teškim posljedicama. Pred sucima Općinskog suda u Novom Zagrebu, uspješno su dokazali odgovornost tuženika. Simulirana suđenja dobra su prilika učenicima da se upoznaju s načinom rada sudbenoga sustava i da usvajaju vještine argumentiranja, dokazivanja, logičkog zaključivanja, uočavanja bitnih činjenica, nepristranog pristupa i javnoga nastupa.

A što kažu učenici:

Ove godine Državna smotra simuliranih suđenja održana je u nešto drugačijem izdanju.  Nažalost, zbog situacije izazvane koronavirusom nismo mogli prisustvovati smotri u Zagrebu kao što smo to činili prijašnjih godina. Po prvi put naši svjedoci i njihovi odvjetnici svoje su vještine pokazali iz svoje škole putem kamere. Jasno je kako nam je to svima bila potpuno nova situacija, posebice nama koji smo prijašnjih godina prisustvovali parnicama uživo na sudu. No, snašli smo se više nego odlično s obzirom na to da smo se nakon velike pause izvan škole morali ponovo vratiti u priču slučaja na kojemu radimo. Organizacija je bila sasvim u redu. Unatoč učestalim prekidanjima veze, lošem zvuku i ograničenom vremenu za iznošenje iskaza i pitanja, bili smo vrlo profesionalni i uspješni. Ovaj način održavanja smotre dokazuje kako se sve može riješiti i organizirati ako za to postoji dobra volja. Još jedno novo iskustvo je iza nas te će nam svakako ostati u lijepom sjećanju!

Antonela Žagar, 4.a

 

Smotra simuliranih suđenja bilo je nešto novo i vrlo zanimljivo za mene. S obzirom na to da je sve bilo online, cijela ekipa se dobro snašla i ozbiljno shvatila svoj zadatak, naravno uz smijeh i zabavu. Mislim da bi sve bilo realnije da smo imali priliku biti u pravoj sudnici, da smo mogli uživjeti se u uloge, ali i ovako sam dobila određeno znanje koje će mi zasigurno koristiti u narednim godinama."

Dora Vuljak, 2.b

Jasna Kraljić-Cmrk, prof. savjetnik


Priloženi dokumenti:
Smotra_2020_-_3.jpg (2.30 MB)


Tražilica
Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

KORISNI LNKOVI

Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta


Nacionalni


Agencija za odgoj i obrazovanje


Koprivničko križevačka županija


Grad Koprivnica


Postani student


 

MS Teams

Instalacija Office365

Svaki učenik i nastavnik (za vrijeme važećih skole.hr adresa) ima pravo na 5 licenci za MS Office.

Povezivanje skole.hr računa i Gmaila

 

Za izradu anketnih upitnika koristimo SoGoSurvey
Provided by SoGoSurvey

eSafety

CMS za škole logo
Gimnazija "Fran Galović" / Ulica Dr. Željka Selingera 3/a, HR-48000 Koprivnica / www.gimnazija-fgalovic-koprivnica.skole.hr / ured@gimnazija-fgalovic-koprivnica.skole.hr
preskoči na navigaciju